soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Devşirme nedir?

Soruyu soran: Mob23 | Tarih: 2007-06-02 | Okunma sayısı: 32646

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Devşirme, Osmanlı İmparatorluğu'nun ele geçirdiği özellikle Rumeli ve Balkanlardaki Hristiyan topraklardan genç ve yetenekli çocukların toplanarak, sıkı bir eğitim altında üstün bir asker ve yönetici sınfı oluşturma sistemidir.

Osmanlılar; genç ve yetenekli çocukları seçerken sarışın olanları seçmeyip, dikkat çekmeyecek olan esmerleri seçerlerdi. Ayrıca çocukları seçerken alınacak olan çocuğun evdeki tek erkek çocuk olmaması şartı ile alınırdı.

Devşirmeler, Yeniçeri Ocağı ve Bostancı Ocağı'nın temelini oluşturur. Devşirme, Osmanlı'da fethedilen bölgelerdeki yabancı ailelerin çocuklarının 1/5 ini alarak onları yetiştirip yeteneklerine göre; eğer güçlü ve dövüşmeye yatkınsa Yeniçeri, devlet işlerine yatkınsa Saray'a alınırdı. Osmanlı tarihindeki büyük komutanların, devlet adamlarının vezirlerin pek çoğu devşirme sisteminden gelmekteydi.kaynak

 

TDK 

devşirme
isim

1 .     Devşirmek işi.
2 .    tarih  Asker yetiştirilmek üzere Yeniçeri Ocağına alınacak çocukları seçip toplama işi.
3 .    tarih  Yeniçeri Ocağına bu yolla alınan çocuk.
4 .   sıfat  Toplanmış, bir araya getirilmiş:
       "Biz, bürokratlardan devşirme bir kalabalıkla bir inkılap hareketinin yürütülemeyeceğini, iddia ediyorduk."- Y. K. Karaosmanoğlu.

 

user avatar

devşirme ayrıca müslüman olmayan askerlere denir

user avatar

Devşirme, Müslüman olmayan ailelerin erkek çocuklarının (ailelerinin istekleri ile zorla değil) ortada toplanarak padişah’ın gönderdiği askerler ile yapılan ufak bir test sonucunda eli-yüzü düzgün çocukları bir daha ailelerine geri dönmemek üzerine alıyorlar. Çocuklar, Müslüman olduktan sonra eğitim veriliyor ve bazıları Sandrazamlığa bile çıkabiliyor.

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun