Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-03-21 | Okunma sayısı: 2992
Menenjit
Menenjit beyni saran zarların iltihabıdır.Bu iltihaba mikroplar neden olur.(Virüsler veya bakteriler).Menenjit geçiren çoğu kişi bu hastalıktan tamamıyla kurtulurken, bazen ölümle de sonuçlanabilir.Ya da hastalık sonrası sakatlıklar kalabilir.
Menenjit Belirtileri
.Yüksek ateş,
.Baş ağrısı,
.Kusma,
.Uyuşukluk,
.Işık veya sese karşı hassasiyet,
.Kas ağrısı,
.Çocuğun altının bezi değiştirilirken bacakları yukarı kaldırıldığında ağrı oluşması ve bunun sonucunda ağlaması,
.Ense sertliği.
Menenjit Çeşitleri
Bakteriyel Menenjit
Bakteriye menenjitin en önemli nedeni Hib bakterisidir.1993 yılından itibaren uygulanan aşı programı sayesinde Hollanda'da bu hastalık hemen hemen hiç görülmemektedir.
Viral Menenjit
Virüslerin neden olduğu menenjit çeşididir.
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)
Orta kulak iltihabı,kulak zarı arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabıdır.Çocuklarda östaki tüpü erişkindekinden daha kısadır ve bu nedenle mikropların burundan orta kulağa ulaşması daha kolaydır.Bunun sonucunda orta kulakta iltihap sıvısı birikir; sıvının yaptığı basınç ağrıya ve kulak zarının titreşmemesine neden olur.Bu nedenle orta kulak iltihabı sırasında bir miktar işitme kaybı meydana gelir.Uygun ilaç tedavisi ile bakteriler öldürüldüğünde orta kulaktaki sıvı da ortadan kalkar ve işitme düzelir. Orta kulak iltihabı,çocukluk çağının sık görünen bir hastalığıdır.Orta kulak iltihabının tedavisi antibiyotiklerle yapılmaktadır.
Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda orta kulak iltihabı da sıktır.Bu nedenle,çocuk yuvalarında olduğu gibi kalabalık ortamlara ilk kez girmeye başlayan çocuklarda,özellikle ilk iki yıl içinde,soğuk algınlığı ve kulak problemlerine daha sık rastlanır.
Büyük çocuklar kulakta dolgunluk hissi,ağrı ve işitme kaybı şikayetlerini ifade edebilirler.Küçük çocuklaeda ise huzursuzluk,uyku bozuklukları veye iştahsızlık olabilir.Her yaştaki çocukta ateş olabilir.Burun akıntısı ve öksürük gibi orta kulak iltihabına eşlik eden üst solunum enfeksiyonu şikayetleriyle birlikte bulunur.Şiddetli orta kulak iltihaplarında kulak zarında delinme meydana gelebilir.
Antibiyotiklerle tedavi edilmesine rağmen 2 hafta 2 ay arasında orta kulakta sıvı kalmaya devam edebilir.
Zatürre (Pnömoni)
Bir veya birkaç akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. İltihaplanmaya virüs,bakteriler veya mantar gibi mikroorganizmalar sebep olmaktadır.Ayrıca alkol,uyuşturucu maddeler,sigara ve kötü hayat şartları zatürreye ortam hazırlayan faktörtörlerdir.
Yüksek ateş,titreme,kuru öksürük,şiddetli baş ağrısı zatürre belirtileridir.Ayrıca soluk alındığı zaman sırta çivi batıyormuş gibi olma ve hemen ardında öksürük gelme de zatürre belirtilerindendir.
Tedavi edilmeyen zatürre vakaları şuur kaybı ve komaya kadar varan ağır sonuçlar doğulur.
Zatürreden korunmak için,
.Zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı,
.Düzenli bir hayat yaşanmalı,
.Temizliğe dikkat edilmeli,
.Aşı olunmalıdır.
Zatürrede en etkili tedavi yöntemi antibiyotiklerdir.Ayrıca ateş düşürücü ve öksürük kesici ilaçlarda verilmelidir.Tedavi sırasında yatak istirahati verilmelidir.
Tetanoz
Şarbon
4 Merkezi yönetim ile yerel yönetim arasındaki farklar nelerdir? 6095 defa okundu
5 Yerçekimi kuvveti nasıl oluşmuştur? Dünyanın merkezinde mıknatıs mı var? 4416 defa okundu
6 Son 5 yılda çıkan fizik sorularına nerden ulaşabilirim? 3332 defa okundu
8 Dünya'nın farklı katmanlardan oluştuğunu duydum. Acaba bunlar neler olabilir? 4600 defa okundu
12 İzotonik ortamda su giriş çıkışı olur mu? 4119 defa okundu
14 Üzüm üzüme bakarak kararır atasözünün anlamı nedir? 9390 defa okundu
15 Polinomlarla ilgili 100 soru bulabilir misin? 3555 defa okundu
17 Giysime dökülen çamaşır suyunu nasıl çıkartabilirim? 3862 defa okundu
19 1453 sayısının rakamlarının sayı degeri ve basamak degeri toplamı kaçtr ? 9651 defa okundu