Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-09-19 | Okunma sayısı: 7029
Eylemsizlik cisimlerin hızlarını koruma istekleridir. Newton'un 1. hareket kanunu ile ilişkilidir. Bu kanun ise, boşlukta bir cisme ilk ivmesi verildiği andan itibaren sonsuza kadar aynı hızla gidecegi ya da duran bir cisme etkiyen kuvvetlerin bileşkesinin "0" olduğu zaman sonsuza kadar durmaya devam edeceğini anlatır.
Bir araç hızlanırken içerisindeki cisimler geriye doğru itilir. Araç fren yaptığında içerisindeki cisimler öne doğru itilir. Bu durumlarda cisimlere etkiyen kuvvete eylemsizlik kuvveti denir. Eylemsizlik kuvveti sistemin ivmesiyle zıt yönde oluşur.
Duran bir otobüste ayaktaki yolcuların haberi olmadan otobüs aniden hareket ederse yolcular arkaya doğru itilir. Hareket halindeki bir otobüsün aniden fren yapması sonunda ayaktaki ve oturan yolcuların öne fırlamaları yolcuların bulundukların durumları korumak istemelerinden kaynaklanır. Trafik kazalarında arabaların ön koltuklarında oturanların ani fren sonunda kafalarını cama çarpmamaları için emniyet kemeri takmaları zorunludur. Duran bir cismi herhangi bir kuvvet etkilemedikçe sürekli durur. Hareket halindeki bir cismi hareketini engelleyecek bir kuvvet etki etmedikçe hareketine devam eder. Bu özelliğe eylemsizlik denir.
eylemsizlik -ği
isim
Eylemsiz olma durumu. |
eylemsiz
sıfat
Eylemi olmayan. |
eylem
isim
1 . Eyleme işi, fiil, hareket, aksiyon: "Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilmez."- Anayasa. |
2 . Bir durumu değiştirme veya daha ileriye götürme yönünde etkide bulunma çabası: "Eyleme beraber girersiniz, siz sonuca ulaşmayı düşünürsünüz, onlar ulaşmadan paylaşmayı."- A. İlhan. |
3 . dil bilgisi Fiil. |
9 Dünyada deprem riskinin az olduğu yerlerde neden deprem riski azdır? 3249 defa okundu
12 Galatasaray futbol oyuncuları kimlerdir? 3777 defa okundu
14 Cep telefonu en az kaç yaş için uygundur? 3721 defa okundu
15 Dehidrasyon tepkimelerinde atp harcanır mı? 4962 defa okundu
18 Bir kişi rüya görürken bunun farkına varabilir mi yani bulunduğu dünyanın g... 4259 defa okundu
19 Temel büyüklüklerin birdenbire değil de zamanla otaya çıkışının nedeni nedir? 3316 defa okundu