soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

AİDS hastalığı nasıl bir hastalıktır?

Soruyu soran: Onur_a | Tarih: 2007-03-28 | Okunma sayısı: 8782

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Tavuklar uçabilir mi?
user avatar

AIDS, HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve 1981 yılında ilk olarak ABD'de tespit edilmiştir. AIDS, İngilizce Acquired Immunodeficiency Syndrome 'un (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) kısaltmasıdır.

AIDS hastası insanlar, bağışıklık sistemi güçlü olan insanları etkilemeyen mikroplar nedeniyle kötü enfeksiyonlara yakalanırlar.

AIDS hastası olunmadan yıllar önce vücut HIV virüsü almış olabilir.

user avatar

1981 yılında ilk kez ortaya çıkan AIDS hastalığı günümüzün en ölümcül hastalıklarından birisi olarak bilinmektedir.AIDS hastalığına Human Immunodeficieny Virüs(İnsan Bağışıklık Yetmezli Virüsü)kelimelerinin baş harfleriyle HIV virüsü neden olmaktadır.bu virüs bağışıklık sisteminin içine yerleşerek bireyin bağışıklık sistemini zayıflatır.akyuvarlara yerleşen AIDS virüsü(HIV),burada aşırı çoğalarak hücre duvarını deler ve akyuvar hücrelerini öldürür.Akyuvarlar her türlü hastalığa karşı önemli rol oynadığı için bu hücrelerin toplu ölümü vücudun bağışıklık sistemini ortadan kaldırır.Uzmanlar AIDS'e çözümbulabilecek bir aşının geliştirilmesi olasılığının henüz mümkün olmadığını söylüyorlar.2055 yılında Dünya'da 1 milyon kişinin AIDS'ten hayatını kaybrttiği ve yaklaşık 5 milyon kişiye HIV virüsü bulaştığı belirtilmektedir.AIDS hastalığının ortaya çıktığı tarihten itibaren 27 milyondan fazla insanın AIDS'ten öldüğü belirlenmiştir.Tüm Dünya'da yaklaşık 40 milyon insanın HIV virüsü taşıdığı bildirilmektedir.Dünya'nın en çok AIDS virüsü taşıyıcısı Güney Afrika'da her 9 kişiden biri AIDS virüsü taşımaktadır.

user avatar

AIDS, HIV virüsünün bağışıklık sistemini zayıflatması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır ve 1981 yılında ilk olarak ABD'de tespit edilmiştir. AIDS, İngilizce Acquired Immunodeficiency Syndrome 'un (Edinilmiş Bağışıklık Yetersizliği Sendromu) kısaltmasıdır.AIDS hastası insanlar, bağışıklık sistemi güçlü olan insanları etkilemeyen mikroplar nedeniyle kötü enfeksiyonlara yakalanırlar. AIDS hastası olunmadan yıllar önce vücut HIV virüsü almış olabilir.korunmakiçin:

 

  • Kan nakli sırasında, AIDS testi yapılmamış kontrolsüz kan asla kullanılmamalıdır.
  • Kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi aletler, jilet, makas, diş hekimliği aletleri, akupuntur iğneleri kesinlikle kullanılmamalıdır ve kullanılmasına izin verilmemelidir. Böyle işlemlerde bir kez kullanılıp atılan araç-gereç kullanılmalı ya da kullanılan aletler kesinlikle dezenfekte ya da sterilize edilmelidir.
  • Beden kişiye aittir. Uygulanacak işlemler sırasında akla takılan soruları sormaktan çekinmemek gereklidir.
  • HIV pozitif kişi, test sonucunu öğrendikten sonra kesinlikle kan vermemelidir.
  • HIV'li sperm sıvısı, genital sıvı ya da kanın bulaştığı alet ve eşyanın yaralı dokuya teması ile de HIV bulaşabilir.
  • Açık yaralar, vücuda mikrop/virüs/bakteri girişini engellemek için bantla kapatılmalıdır.kaynak

 

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun