soru sorasın ki cevap bulasın

Kayıt Ol! Kayıt olduğunuzda sorduğunuz soruları takip edebilir
ve bilge üye olma şansını elde edebilirsiniz

Tüm Sorular (Alfanumerik Liste)

Soru:

Duyu siniri ve motor siniri nedir?

Soruyu soran: Misafir | Tarih: 2007-10-06 | Okunma sayısı: 27358

Soruya verilen cevaplar:

Sponsor bağlantı: Limon mu yoksa çilek mi daha şekerlidir?
user avatar

Duyu sinirleri dış ya da iç reseptör organlardan yada duyu alıcılarından alınan uyartıları sinir merkezine ileten sinirlerdir. Bir başka deyişler bilgiyi toplayıp beyne ileten sinirlere duyu sinirleri denir.

Mesajları beyinden alıp kas ve bezlere taşıyanlara ise motor sinirler denir.

Vücudun her yerinde milyonlarca duyu siniri ucu, başka bir deyişle alıcılar vardır, bunların her biri farklı türlerdeki uyarılara karşılık vermek üzere uzmanlaşmışlardır. Göz ile kulaklardaki alıcılar ışık ve ses dalgalarına karşı duyarlıyken, derideki farklı alıcılar da acı, basınç ve ısıya karşı tepki verirler. Eklem, kas ve kirişlerdeki alıcılar ise kol ile bacakların konumu hakkında bilgi iletirler. Bütün bu sinirler bilgiyi, elektrik itkileri halinde omurilik boyunca yukarıya beyne taşırlar. Beyin bilgiyi işler ve harekete geçmeye karar verdiğinde mesajlar, motor sinirler vasıtasıyla ilgili yerlere iletilir. Refleks hareketler, beyin yerine omurilikte de başlatılabilir. Örneğin, parmağınızı yaktığınızda acı mesajı omurilikte işlenir ve elinizi sıcak yüzeyden çektirten refleks hareket, acı mesajı beyne ulaşmadan önce derhal başlatılır.

http://www.masaj.gen.tr/anatomi.php

user avatar

duyu sinirleri beyin ve omuilik gibi merkezi sinir sistemi organlarına iletiyi götürür. motor sinirler ise alınana iletiyi kaslara ve gerekli orgnın sinirlerine iletir. ara sinirler ise iksinin arasında bağlantı kurarak değerlendirir ve cevap verir

Bu soruyu cevaplayın

Yeni bir soru sorun